2012. július 29., vasárnap

London így tervezte meg az olimpiát




A brit főváros másként viszonyult az Olimpiai Játékokhoz, mint közvetlen elődei: Athén és Peking. Míg a két utóbbi a világnak önmagát modern metropoliszként kívánta bemutatni, a grandiózus és lenyűgöző építményekre helyezte a hangsúlyt.

London, Városháza

London azonban olimpia nélkül is világváros, így megengedhette magának, hogy a legtöbb sportrendezvény helyszíne szétszedhető, ideiglenes építmény legyen.  London az olimpiát elsődlegesen városrehabilitációs szempontból közelítette meg. Ezért olimpiai park helyszíneként a város egyik lepusztult részét, az East End-i Stratfordot jelölték ki.
Fotó: Arlen Vartazarian

A szegények és bevándorlók lakta egykori ipari városrész rehabilitálása már korábban elkezdődött, az olimpia azonban nagy lökést adott e munkálatokhoz.


Az olimpiai park legnagyobb része a játékok után is zöldterület marad.  A 100 hektáros közpark, melyet II. Erzsébet királynőről neveznek el, az elmúlt 150 évben Európában létrehozott legnagyobb közpark.  

 
A szomszédos városrészekből a játékok után szabadon átjárható terület alakul így ki, miáltal a terület összekapcsolódik a Lea folyó felső szakaszát övező zöldterületi gyűrűvel.
Az 17.000 sportolónak helyet adó olimpia falu tízemeletes házaiban 1400 szociális bérlakást és 1400 piaci áron megvehető lakást alakítottak ki.




A jövőnek épült a londoni olimpia legnagyszerűbb létesítménye, a Zaha Hadid tervezte Vizisport-Központ.

…látványterven…
….és a helyszínen..

London azért arra is gondolt, hogy az Eiffel toronyhoz hasonlatos lenyomat maradjon a XXX. Olimpiai Játékokból az utókorra. Ennek jegyében épült meg a brit-indiai sztárszobrász, Anish Kapoor elképzelései szerint az ArcelorMittal Orbit nevű, 115 méter magas kilátótorony. 

 
„Két toronydaru katasztrofális találkozásának szülötte” – (Daily Mail)

A torony formája kissé meghökkentő, de a főpolgármestert és a brit adófizetőket megnyugtathatja, hogy e beruházás legalább nem került sokba: a költségek oroszlánrészét az ArcelorMittal acélipari konszern állta.


László Judit összeállítása
2012. július 29.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése