2012. május 16., szerda

Hotel Meridien - tulajdonosváltás és egy kis épülettörténet

A dubaji Al Habtoor Csoport vásárolta meg jelenlegi izraeli tulajdonosától a budapesti Le Meridien szállodát, melyet a magyar állam még 1998-ban adott el.  Az épület története azonban ennél jóval régebbi.

Alig másfél millió akkori forinttal alapították a XIX. század derekán Triesztben az Adria(i) Biztosító Társulatot (Riunione Adriatica di Sicurta), amely hét évtized alatt úgy felgazdagodott, hogy csodapalotákkal ejtette ámulatba a Monarchia nagyvárosainak közönségét.

Így történt ez Budapesten is, ugyanis Frigyessy Aladár, a biztosító akkori elnöke úgy döntött, hogy reprezentatív házat építtet a város központjában. A megbízók az akkor csak alig elkezdődött modernizmus iránt különös vonzalommal  voltak, és a kiváltságos építészi képességekkel megáldott Lajta Béla köré csoportosult építészekre bízták a nemes arányokban és anyagokban épült budapesti Adria-palota megvalósítását.

Az épület egykoron (archív felvétel)

A premodern lakó- és irodaházat 14 db luxus lakásával Tőry Emil és Pogány Móric tervezte 1913-ban, akik - Lechner Ödön hitvallásának szellemében, de eszményítetten és elvonatkoztatva  - építészeti rendbe illesztették a nemzeti jelleget képviselő díszítőelemeket, és eljutottak az építészeti korszerűség akkor legmagasabb szintjére. Műveik - nemzetközi megítélés szerint is - az elsők között állnak. 

Hármuk alkotásainak - így az Adria-palotának - láttán sirathatjuk el a huszadik század elején oly lendülettel nekiindult, és az első világégéssel sajnos derékba tört korai modern építészetünk eredményeit és eszmeiségét. 

Így került sor a szálloda nevezetes elődjének felépítésére 1914 és '18 között Mann József és fia építőmesterek  irányításával. Az Adria-palotában a város legigényesebb bérlakásai kaptak helyet, melyeket a Deák Ferenc utcáról nyíló reprezentatív előcsarnok két lépcsőházából lehetett megközelíteni, míg a biztosítótársaság irodáihoz az Erzsébet térre néző előcsarnokból lehetett feljutni. A földszinten színvonalas üzletek, a tetőtérben műtermek működtek. 

A kiemelt városképi helyzetű, korai modern kőburkolatos épület finom eleganciájával kiemelkedő építészeti minőséget képviselt. A "szinte klasszikus nemességű" Adria-palota a magyar századelő egyik legjelentősebb épülete, elismertségét korai műemléki védelme is jelzi. Építészeti jellemzői: íves kihajlású, kovácsoltvas-rácsos erkélyek az első emelet előtt, a fentebbi nyílások elôtt csekély kilépésű francia-erkélyek. A legfelső szint ablakai ívesen, többi egyenesen záródik. 

A kőlap burkolatú homlokzat simaságát csak a nyílásokat keretező gyöngysoros díszítés és az épületsarkokon végigfutó faragott hengertag élénkíti. A harmadik emelet fölött vékony párkány fut végig. 

A palota kiváló épületszerkezete Budapest ostromát is rezzenéstelenül állta, és habár kiégett egy része, alig volt rajt helyrehozni való (erre 1949-50-ben került sor), amikor a főváros rendőrei beleköltöztek. Csak - fájdalom - a földszinti portálok semmisültek meg. A helyükre acélszerkezetek épültek be. A rendőrség 1997-ben költözött ki az épületből. 

Az egykori Adria-palotát. 1998-ban az izraeli Plaza Centers csoport vásárolta meg a 2080 m2-es beépített területet, és szállodává építette át.

Látványterv-kép

Meghitt, majdnem családias méret, finom eldolgozások, korabeli bútorzat, Magyarország gazdag művészeti  hagyományait tükröző művészi megoldások jellemzik a szállodát. Aranyozott oszlopfős korinthoszi falpillérek vezetik be a hallt, melynek tere két részre oszlik, a recepcióra..,


. illetve egy antik kandallós "lounge" részre. A padlózat zöld és beige színű márvány, a recepció és a lounge bútorai mahagóniból készültek, padlózata pedig szőnyeggel díszített tölgy parketta.


Az előcsarnok egy üvegkupolás átriummal folytatódik. E dupla magasságú tér képezi a szálloda szívét, kovácsolt vas paravánokkal, egy gyönyörű csillárral valamint rúdlámpákkal megvilágítva.



Az átrium keleti oldalából nyílik meleg, elegáns légkörével a tölgy borítású Le Bourbon étterem. Innen lehet elérni melegebb időkben a Deák Ferenc utcára kihelyezett teraszt is.



Az Adria Palace Bar a bejárati ajtótól jobbra található, az épületnek az eredetileg használt előcsarnokát foglalja el. Ez a rész dór oszlopaival, márvány padlójával és márvány berakásos  falaival teljes felújításon esett át. Stílusával kellemesen harmonizál a sokszínű, puha kárpitozású mahagóni bútorzat.


A lobby szintjét egy új, márványból épült csigalépcső köti össze a mélyszinttel, ahol négy konferenciaterem és a tölgy borítású bálterem található.



Az épület szállodává való átépítésének megtervezésére Kolbe Tibor építészt kérték fel, aki kellő alázattal bánt a hajdani nagyszerű alkotással, és kiváló műgonddal járt el mindazzal, ami a keze ügyébe került. Meghagyta, bevitte az épületbelsőbe a homlokzat mészkövét, és eredeti állapotába állított helyrea palota előcsarnokát. A szálloda belső berendezése empire hangulatot kapott Julian Reed belsőépítész jóvoltából. A pesti belváros szívében lévő hotel 218 szobával rendelkezik.


Fotóim 2008-ban készültek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése