2012. március 3., szombat

Vitatható dokumentumfilm Putyinról



Putyin és a rendező, Seipelt

A német ARD megbízásából Hubert Seipelt készített barátságos hangvételű portréfilmet "Én, Putyin" címmel.


A film bemutatását a kampánycsendre hivatkozva az orosz választási iroda a vasárnapi elnökválasztás előtt két nappal nem engedélyezte. Így a kormányközeli NTV adó kénytelen volt pénteki programjából a filmet kivenni, és levetítését elhalasztani.

A 45 perces dokumentumfilm, melyet a német NDR adón ma este láttam, betekintést nyújt Putyin mindennapi életébe. Bemutatja az embert, ahonnan jött, mit végzett, KGB-és múltját, szól drezdai éveiről, de láthatjuk őt rezidenciájának medencéjében úszni, ahol kedvenc kutyája a partról figyeli gazdáját, aki az úszást félbeszakítva és a vízből kiemelkedve, kutyáját kedvesen megpuszilgatja.


A filmrendező elkísérte őt egy dzsúdóedzésre, egy hoki meccsre, ahol ő is játszott,  és egy vadászatra.   

Hokimeccs után, narancslevet kortyolgatva

A német filmes egy vadászatra is elkísérte

Láthatunk a dokufilmben jeleneteket Putyin szentpétervári alpolgármesteri időszakából, valamint eredeti filmrészletek arról az ülésről, ahol Putyin immáron elnökként az orosz oligarchákat magához rendelve Hodorkovszkijt is felelősségre vonja (honnan van a vagyona, adót csalt stb.). És persze az a rész se hiányozhat e filmből, mikor Hodorkovszkijt -  egy külföldi üzleti útjáról Moszkvába hazatérve - még a reptéren egyből adócsalásért le is tartóztatják (azóta is börtönben van - vetem közbe én). 

A kormánybarát orosz NTV tévéállomás a Putyinnal kapcsolatos híradásoknak igen sok időt szentel. Olyan privát képsorok, melyek e német dokumentumfilmben láthatók, nem jellemző a tévétársaságra. Az ARD portréfilmjét, melyet Németországban első ízben hétfőn vetítettek, azért kritizálják a németek, mert Putyint túlságosan "emberarcúnak" mutatja be.


Oroszország erős első embere nem kedveli a média-kritikát. 
 Anna Politkovszkaja tényfeltáró újságíró,  ezért néhány évvel ezelőtt életével fizetett...

2012. március 3.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése