2012. február 28., kedd

Légitársaságok csődje: több nemzeti büszkeség kéretik !



Lehangoló: a csődbe ment Malév gépei arra várnak, hogy feldarabolják őket.

A Malév, a Spanair, az Air Australia: a legújabb csődbe ment légitársaságok. Ez így azonban nem mehet tovább! Légitársaságok esetén Tyler Brûlé rovatvezető nagyobb nemzeti büszkeséget követel. Szerinte a Ryanair  ilyen vonatkozásban nem jelent alternatívát.


A Malév után keletkezett űrben a fapados Ryanair felfedezte magának a budapesti Liszt Ferenc repülőteret, és felvette hálózatába. Tyler Brûlé rovatvezető szerint egy Malév kaliberű saját nemzeti légitársasággal rendelkező országnak ez semmiképp se lehet alternatíva.


Nem számít ritkaságnak egy csődbe jutott légitársaság. Fizetésképtelenség okán a sanyarú sors az Air Australia-t és ...

...a spanyol Spanair-t is elérte. Utóbbi január vége óta nem repül.


A belga légi közlekedési vállalat, a Sabena se üzemel. 

De a svájci Swissair se száll már a felhők felett. A csődbe ment szövetségből nőtte ki magát a Swiss, mely leányvállalat 100 %-os tulajdonosa a Lufthansa.

Persze vannak pozitív példák is. Tyler Brûlé az Emirates…

...és a Singapore Airlines nagy rajongója. E két esetben egyik állam se tette nemzeti identitásának részévé e légitársaságot.

A finn beteg: a Finnair nemzeti légitársaság éppen eladó. Tyler Brûlé szerint ez nem jó ötlet. Adott esetben többet kéne adni a nemzeti büszkeségre.


…és aki a fenti nézeteket vallja: Tyler Brûlé (1968, Winnipeg) kanadai média-vállalat tulajdonos, újságíró, és dizájner..

Írásom a  nyomán készült

Budapest, 2012. II. 28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése